Rotterdam Engineering kan meer projecten aan met Comsof Heat

In brief

  • Rotterdam Engineering heeft heel wat kennis en expertise rond de aanleg van warmtenetten
  • Netbeheerder Fluvius vroeg het bureau een haalbaarheidsstudie uit te voeren rond de aanleg van een warmtenet voor zowat 14000 mogelijke gebruikers, met een strakke deadline
  • Met de hulp van Comsof Heat leverde Rotterdam Engineering deze gedetailleerde studie op tijd aan

Pieter-Jan Dewitte, pipeline engineer bij Rotterdam Engineering, legt uit: “Wij waren al van bij de start betrokken bij de ontwikkeling van Comsof Heat. Zo’n half jaar geleden kwamen Kurt Marlein, Comsof Heat Product Manager en Wouter D’Hondt, Lead Developer, naar ons kantoor om meer kennis te vergaren rond de aanleg van warmtenetten. We bespraken wat de software nodig had en bleven daarna verder in contact. We waren een soort van testpanel en adviseur.”

Grote haalbaarheidsstudie

“Onlangs vroeg Fluvius, een Belgische netbeheerder, ons om een haalbaarheidsstudie voor een warmtenetwerk uit te voeren. De grootste uitdaging was de schaal van de studie. We kunnen makkelijk een studie doen voor een twintigtal mogelijke afnemers, maar niet voor 14000 gebouwen, zoals Fluvius wilde. Voor een dergelijk omvangrijk project hadden we een geautomatiseerde oplossing nodig. En dat was Comsof Heat.”

Kurt Marlein: “Rotterdam Engineering is een belangrijke speler in de sector, met veel kennis rond warmtenetten. We dankbaar en trots dat zij ons voor deze studie kozen.”

“Met Comsof Heat kunnen we grotere projecten aan. Voor een project zoals dat van Fluvius zouden we maanden nodig gehad hebben. Nu waren de berekeningen klaar in enkele dagen.”
Pieter-Jan Dewitte, Rotterdam Engineering

Flexibiliteit en grafische voorstelling

Pieter-Jan: “Je kan het netwerk makkelijk grafisch voorstellen, dat maakt de software extra krachtig. De software visualiseert het volledige traject, met al zijn componenten en mogelijke gebruikers in een gratis GIS applicatie zoals Google Earth of Google Street View. Het is makkelijk werken met deze tools, en de klant ziet duidelijk hoe het netwerk er uit kan gaan zien.”

“Ook de flexibiliteit van de software speelt mee. Je kan makkelijk schuiven met de parameters. Als je bijvoorbeeld zou beslissen om enkel de gebouwen met een specifiek minimaal jaarlijks verbruik aan te sluiten, dan creëert de software automatisch een andere netwerktopologie. En het verandert de diameter van de pijpleidingen.”

“En ook de support vanuit Comsof verdient een vermelding. Bij vragen reageren de Comsof engineers steeds zeer snel. En we zitten op dezelfde golflengte, wat wonderen doet voor de communicatie.”

“Dankzij Comsof Heat kunnen we groter projecten aan”, concludeert Pieter-Jan. “Voor een case met de omvang van Fluvius, zouden we drie maanden nodig gehad hebben, wat veel te lang geweest zou zijn. Nu deden we de berekeningen in enkele dagen tijd, en waren ze meer gedetailleerd.”

Heat source matching

“Heat source matching is een van de meest waardevolle functionaliteiten. Zeker bij de start. We wilden berekenen hoeveel het zou kosten om veel kleine afnemers aan het netwerk toe te voegen. Met deze feature konden we spelen met de warmtebroncapaciteit en de impact op het netwerk en de kosten analyseren. Het is namelijk niet altijd verstandig om zoveel mogelijk gebouwen aan je warmtenet aan te sluiten, aangezien de infrastructuurwerken peperduur zijn.”

“Uit de analyse bleek inderdaad dat de aansluiting van bepaalde gebouwen financieel helemaal niet interessant was. Hadden we Comsof Heat niet gehad, dan was het een pak moeilijker geweest om de impact in te schatten.”